Tips en trucs voor een grotere tuin

tips een trucs voor een grotere tuin
Muurschildering door Eddie van Hoef - trompe l'oeil op tuinmuurtje

Het is heerlijk wonen in onze wijk, maar ik denk dat veel mensen hun tuin graag wat groter hadden willen hebben. Daar kan ik helaas niets aan veranderen, maar ik kan wel wat tips en trucs geven om een kleine tuin groter te laten lijken.

Het is vooral belangrijk om te zorgen voor rust. Gebruik geen opvallende bestrating, of veel verschillende soorten door elkaar. Het is het mooist als de kleur van de stenen past bij het huis, of gewoon grijs is. Mijn favoriete bestrating is, heel banaal, de omgekeerde stoeptegel. Om het iets minder saai te maken, kun je de tegel op allerlei manieren combineren met klinkers. Gelegd in banen, in de breedte van de tuin, lijkt een smalle tuin breder.

Zorg ook voor rust in de beplanting. Niet te veel verschillende soorten, in grotere groepen die zich herhalen. Felle kleuren en wit vragen veel aandacht en maken een ruimte kleiner. Lichte kleuren zoals grijs, blauw, lila, lichtpaars vervagen als je ze achterin de tuin zet, waardoor hij dieper lijkt. Je kunt ook spelen met perspectief, door grootbladige planten voorin de tuin te zetten en kleinbladige achterin.

Elke tuin heeft een begrenzing nodig. Hagen nemen erg veel ruimte in, maar zijn wel goed voor het dierenleven. Een schutting of muur is een erg harde afscheiding en geeft een opgesloten gevoel. Als de schutting begroeid is met klimplanten gaat hij meer op in de omgeving. Misschien kan de afscheiding, in overleg met de buren, op bepaalde plekjes wat lager blijven of halfopen, zodat je wat verder weg kunt kijken.
Wat in elke tuin belangrijk is, ook al gaat dat tegen je gevoel in, is dat je er voor moet zorgen dat de ruimte niet in een keer is te overzien. Door een lage haag dwars neer te zetten of een paar grotere struiken te planten, wordt de tuin meteen spannender omdat je niet kunt zien wat er achter gebeurt. En daardoor lijkt hij groter.

Ook zul je niet direct denken aan een pergola, of een boom. Een eenvoudige houten pergola, een paar palen en een balk over de breedte van de tuin, maakt de tuin breder, maar hij lijkt ook dieper doordat je onder de pergola door moet kijken. Een boom geeft hetzelfde effect. Een begroeide pergola en een boom geven wel schaduw, maar de afwisseling tussen licht en donker maakt de tuin weer boeiender.
Een kleine vijver kan met zijn spiegelende wateroppervlak extra licht en ruimte in de tuin brengen. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor het ophangen van een echte spiegel, op een strategisch plekje.

De ultieme truc om een tuin groter te laten lijken is natuurlijk de trompe l’oeil, een realistische muurschildering die de suggestie wekt dat je uitkijkt op een landschap. Dit werkt het beste als de tuin over lijkt te gaan in het geschilderde landschap. Een trucje dat al bekend is uit Pompeï en dat vooral in de Renaissance veel werd toegepast.
Ten slotte, rust betekent ook niet te veel losse potten, zinken gieters en andere leuke frutsels uit het tuincentrum.