Rood

Lychnis chalcedonica (foto door Andrey Korzun via Wikimedia)

Na stukjes over geel en oranje, wilde ik nu de laatste van de drie meest verguisde kleuren eens onder de loep nemen: rood. Veel mensen houden eigenlijk wel van rood. Het is de kleur van de liefde, er gaat kracht en energie van uit, het geeft plezier. Dat ze het toch liever niet in de tuin zien is ook wel begrijpelijk want de kleur overheerst sterk en trekt alle aandacht naar zich toe. Wie rust zoekt in de tuin, kan rood beter vermijden.

Het probleem met rood is ook dat het sterk contrasteert met het alom aanwezige groen waardoor de kleur nogal hard kan overkomen. Door er planten met grijs of bruin blad naast te zetten kun je dat effect verzachten. Als je toch kiest voor rood, zet de plant dan goed in het zicht en op een zonnige plek want op een afstand en in de schaduw wordt de kleur dof. Het allermooist is het als de late avondzon door de bloemblaadjes kan schijnen zodat ze helemaal gaan gloeien.

Met mate gebuikt en met de juiste buurplanten kunnen rode bloemen een pittig accent geven aan de tuin. Zuiver rode bloemen combineren mooi met geel en oranje, terwijl rood dat een beetje meer naar roze neigt goed past bij paarse, blauwe en witte bloemen. Het groengeel van vrouwenmantel en wolfsmelk verbindt en verzacht alles. Grijs blad van Artemisia en ezelsoren blust het felle rood, net zoals het roodbruine blad van bepaalde Heuchera’s, zilverkaarsen en de bronzen venkel. Rood blad vind je ook bij heesters als Cotinus, Cercis en Physocarpus die een mooie achtergrond vormen voor de felgekleurde bloemen. Een klein heestertje als Berberis atropurpurea ‘Nana’ kan ook tussen de vaste planten staan.

Inheemse rode bloemen zijn er nauwelijks, omdat insecten geen rood kunnen zien. Een uitzondering is de papaver, maar die kleur rood wordt door insecten waargenomen als ultraviolet, een kleur die wij weer niet kunnen zien. Vogels zien rood juist heel goed, vandaar dat zoveel bessen en bottels rood zijn.

In het voorjaar begint het rode jaar met tulpen, van groot tot klein. Zo vroeg in het jaar is een beetje kleur meestal nog wel welkom. Heel veel rood bloeiende vaste planten zijn er eigenlijk niet. Een van de grootste is de oosterse papaver. De bloei is spectaculair, maar niet erg lang. Pioenen kunnen vergelijkbaar grote bloemen hebben. Crocosmia’s bloeien wat later in het jaar en staan altijd mooi tussen andere planten met hun al vroeg verschijnende zwaardvormige blad. De bekende ‘Lucifer’ wordt heel hoog en valt snel uit elkaar, een betere cultivar is ‘Emberglow’ die ook nog eens hele mooie zaaddozen heeft. Geum ‘Mrs Bradshaw’ is een wintergroene bodembedekker met kleine halfgevulde bloemen en gele meeldraden. Potentilla ‘Gibson’s Scarlet’ heeft ook kleine bloemetjes en mooi aardbeiachtig blad. De bloemstengels weven zich tussen andere planten door. Een bekende rode bloeier is Lychnis chalcedonica, brandende liefde. Bij de Monarda’s vinden we ook een paar rode bloeiers, zoals ‘Jacob Cline’. De ideale plant is Dahlia ‘Bishop of Landaff’ die zijn felrode enkele bloemen combineert met mooi roodbruin blad.

Rood vinden we natuurlijk ook volop in rozen, zowel bij heesterrozen als klimmers.

Het zit ook niet alleen in bloemen. Een heel bijzondere roos is Rosa sericea pteracantha. Hij bloeit weliswaar met witte bloemetjes, maar de jonge takken hebben over de hele lengte enorme vleugelvormige doorschijnende rode stekels. Prachtig als daar de zon doorheen schijnt. En in de winter blijkt die saaie witte kornoelje ineens hele mooie rode takken te hebben.

Rood vinden we natuurlijk ook volop in rozen, zowel bij heesterrozen als klimmers.

Het zit ook niet alleen in bloemen. Een heel bijzondere roos is Rosa sericea pteracantha. Hij bloeit weliswaar met witte bloemetjes, maar de jonge takken hebben over de hele lengte enorme vleugelvormige doorschijnende rode stekels. Prachtig als daar de zon doorheen schijnt. En in de winter blijkt die saaie witte kornoelje ineens hele mooie rode takken te hebben. Heel erg rood is ook het gras Imperata cylindrica ‘Red Baron’.

De appelbes, Aronia melanorcarpa ‘Brillant’ heeft prachtige rode bessen en het blad heeft ook nog eens een schitterende rode herfstkleur. Cotoneaster lacteus is een mooie los groeiende, wintergroene heester met veel lang aanblijvende rode bessen.