Pleidooi voor meer groen

Wat vind ik het altijd jammer als ik weer ergens zo’n versteende tuin zie. Waarom doen mensen dat toch, hun kostbare lapje grond volgooien met tegels? Houden ze niet van planten? Of hebben ze gewoon geen tijd om in de tuin te werken?

Veel tuinen zijn ingericht als een tweede huiskamer, met een ‘vloerbedekking’ van grote tegels, een bankstel en soms zelfs een buitenkeuken. Misschien staan er nog een paar groenblijvende planten in grote potten. Maar hoe vaak kunnen we daar van genieten in dit land? Driekwart van het jaar kijken we vanaf de bank binnen naar het bankstel buiten, en naar al die tegels. Natuurlijk is het fijn om lekker buiten te kunnen zitten als het mooi weer is, en daar moet ook zeker plek voor zijn. Maar als er in een tuin ook ruimte is voor planten, is er zoveel meer te beleven!
Het is ook duidelijk aangetoond dat mensen zich prettiger, veiliger en meer ontspannen voelen in een groene omgeving. Groen zorgt voor een aangenamer en gezonder leefklimaat. In een tuin met planten en bomen blijft het koeler dan in een tuin met alleen bestrating. Bovendien vangen planten, en vooral bomen, veel fijnstof af.

Behalve onszelf, zouden we ook de bijen een groot plezier doen als we weer meer bloeiende planten in onze tuinen zouden zetten. Door de grootschalige landbouw zijn de bijen steeds afhankelijker van het groen in de steden. En dan is er nog het probleem van de klimaatverandering, waardoor we steeds meer te kampen krijgen met wateroverlast door de hevige regenbuien. In een dicht getegelde tuin kan het water niet wegzakken in de aarde, met overbelasting van het riool en overstromingen als gevolg.

Het goede nieuws is, dat een groene tuin helemaal niet zoveel werk hoeft te zijn. Vergeet een gazonnetje, we gaan echt niet elke week het gras maaien. Maar overal waar we niet hoeven te zitten, te spelen of te lopen, kunnen we borders maken. Met een goede combinatie van sterke, overblijvende planten, grassen en heesters wordt de bodem bedekt waardoor onkruid geen kans krijgt. Dus wieden hoeft ook al niet. Het voornaamste onderhoud bestaat uit het opruimen van de tuin in het voorjaar, want in het najaar laten we alles rustig afsterven. De takken van heesters en de uitgebloeide bloemen en stengels van planten en grassen geven met al hun nuances van bruin en geel nog steeds kleur in de winter. Zo is er jaar rond wat nieuws te beleven in de tuin en kunnen we de seizoenen weer volgen, ook binnen vanaf de bank…
Misschien een goed voornemen voor 2017? Een paar tegels eruit, planten erin!