Iedereen worstelt wel eens met hoekjes in de tuin waar echt niks lijkt te willen groeien. Te droog, te nat, te veel schaduw of te veel zon. Toch is het mogelijk om ook van deze lastige plekken iets moois te maken. Daarvoor moeten we op zoek naar planten die zich van nature thuis voelen in zo’n omgeving.
Droge schaduw
Het probleem waar we in onze buurt waarschijnlijk het meeste mee te maken hebben, is dat van droge schaduw. Vooral onder bomen en aan de voet van muren en hagen is de grond vaak erg droog. Planten die gedijen onder deze omstandigheden bloeien meestal vroeg in het jaar, of in het najaar, als er geen blad aan de bomen zit. De bloei is lang niet zo kleurig en opvallend als van zonneliefhebbers, maar ze hebben vaak wel mooi blad. Er zijn prachtige beplantingen samen te stellen door planten met verschillende bladvormen met elkaar te combineren. Je hebt bijvoorbeeld het zwaardvormige blad van de stinkende lis en het geveerde blad van varens zoals de naaldvaren en de inheemse eikvaren. Die staan mooi naast de schoenlappersplant en de Kaukasische vergeet-mij-niet, planten met groot blad. Luzula nivea is een wintergroen gras dat bloeit met opvallende witte pluimpjes. Stinkend nieskruid heeft frisgroene bloemen en diep ingesneden handvormig blad. Een andere mooie bladplant die op de droogste en donkerste plekjes nog wil groeien is Euphorbia amygdaloides ‘Robbiae’. Geschikte bodembedekkende planten zijn Geranium macrorrhizum en nodosum, Campanula portenschlagiana, Tellima grandiflora, Symphytum grandiflorum en Epimedium. Bolletjes die je hier kunt proberen zijn Anemone nemorosa en Cyclamen.
Voor het planten is het belangrijk om eerst een laag compost van minstens 5 cm aan te brengen. Dit verbetert de structuur van de bodem en zorgt ervoor dat hij wat beter vocht kan vasthouden. Het eerste jaar na aanplant moet regelmatig water worden gegeven tot de planten goed zijn aangeslagen. Jaarlijks een nieuwe laag compost of een mulchlaag van afgevallen blad houdt de bodem gezond.
Natte schaduw
Op een schaduwrijke plek met vochtige grond komen statige planten zoals zilverkaars, Ligularia en Rodgersia goed tot hun recht. Andere geschikte planten zijn Hosta, Tricyrtis, Astilbe en Helleborus orientalis. Ook hier kan weer mooi worden gecombineerd met grassen, zoals Molinia caerulea, Carex morrowii variegata, muskingumensis, grayi en de varens Asplenium, Adiantum en Dryopteris erythrosara.
Het is ook de ideale plek voor sneeuwklokjes.
Warm en droog
Planten voor warme en droge plekken hebben vaak zilvergrijs behaard blad, kleine smalle blaadjes of blad met een waslaagje erop. Allemaal strategieën om zich te beschermen tegen felle uitdrogende zon. Een ideale plek voor mediterrane kruiden als rozemarijn, salie, thijm, oregano en lavendel. Andere planten die zich hier thuis voelen zijn kattekruid, zonneroosje, Acanthus, ezelsoor, Calamintha, rode valeriaan, Echinacea en Sedum. Erigeron karsvinkianus, het Mexicaanse madeliefje, blijft groen in de winter, bloeit eindeloos en zal zich in de kleinste kiertjes uitzaaien. Warmte minnende grassen zijn Panicum, Pennisetum, Festuca en Stipa.
Kleine botanische tulpen en sieruien voelen zich hier ook thuis.
Warm en nat
Deze situatie zal waarschijnlijk niet zo veel voorkomen. Misschien langs een vijver, of als de regenpijp is afgekoppeld en er een nat plekje is gemaakt. Hier zullen planten gedijen die je in de natuur langs sloten kunt vinden, zoals kattestaart en iris. De in het wild voorkomende gele lis wordt wel erg groot voor in de tuin, maar de kleinere Iris siberica is heel geschikt. Andere goede planten zijn kogelbloem, nagelkruid, Sanguisorba, vaste lobelia en daglelie. Het gras Molinia zal het hier ook goed doen en het zijn de ideale omstandigheden voor mooie bollen als kievitsbloem en Camassia.
Het plantseizoen is begonnen, een goed moment om de probleemplekken aan te pakken en er iets moois van te maken!